Anslået læsetid: 3 Minutter

PRESS RELEASE: The battle of the bacteria
I bakteriekampens tjeneste med Clostridium perfringens

Clostridium perfringens er en almindelig madforgiftningsbakterie. I Sverige er bakterien skyldig i diarré hos mange forbrugere. Herhjemme indtager den en plads på listen over patogene bakterier, som giver problemer i svinebesætninger.

Clostridium perfringens kan give problemer i svinebesætninger. I Sverige har organisationen PIG, Praktiskt Inriktade Grisförsök, gennem obduktioner af døde smågrise fundet ud af, at Clostridium perfringens er dødsårsag i 37 % af de tilfælde, hvor de døde grise har haft akutte tyndtarminfektioner. I Danmark følger Jorenku de svenske resultater nøje for at tilpasse produktet Staldren® til udviklingen på bakterieområdet.

“Vi har senest fået testet Staldrens effekt på Clostridium perfringens hos Steins Laboratorium. Resultatet af testen viser, at produktet bekæmper Clostridium perfringens hurtigt og effektivt”, siger Johnni Pedersen, direktør i Jorenku.

Under tællegrænse på 1 time

“Clostridium perfringens var neutraliseret efter en time. Efter to døgn var der stadigvæk intet spor af bakterien i væsken”, siger Mette Larsen, der er bromatolog hos Steins Laboratorium.

Bakterien forekommer i tarmen hos mange dyr og findes ofte i jord og på grønsager. I Sverige er Clostridium perfringens en kendt plage hos forbrugere, og mange er blevet syge efter at have spist svinekød. Bakterien er med en delingstid i mad på 12 minutter særdeles formeringsdygtig.

Forekomsten af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i smågrisens første levedøgn kan lede til sygdom og i værste fald død for den lille gris. Bakterietilvæksten går meget stærkt og kommer fra grisens nærmiljø i stalden.

“Hos Steins lavede vi en såkaldt opslemning af bakterien. Det vil sige, at vi gav bakterien maksimale vækstbetingelser i et næringsrigt substrat. Herefter blandede vi Staldren i væsken og analyserede med faste mellemrum efter et forud defineret mønster”, siger Mette Larsen.

Løbende kontrol

Det har været et afgørende kriterium for Jorenku at udvikle et hygiejnemiddel, der kan bruges, mens dyrene er i stalden. Staldren er et ufarligt pulverpræparat, som strøs ud i stalden, ikke mindst på udsatte steder. Det kan for eksempel være omkring foder og drikkeautomater, hvor fugt giver bakterier gode vækstbetingelser.

“Den bakteriologiske udvikling og viden er et projekt, der aldrig afsluttes. Bakterietrykket skal holdes nede af hensyn til landmandens forretning, miljøet og forbrugeren. Hygiejne- og desinfektionsmidler er kun effektive, hvis de har dokumenteret virkning og er testede”, siger Johnni Pedersen.

Det ph-neutrale Staldren gør ingen skade på miljøet og kan anvendes til alle dyrehold. I foråret modtog Staldren® guldmedalje på den polske nationale landbrugsudstilling.

Yderligere oplysninger:

Direktør Johnni Pedersen, Jorenku. Tlf. 5621 4070 / 2077 3313