Ny test viser, at produktet Staldren effektivt bekæmper bakterien Clostridium perfringens i svinebesætninger.

Madforgiftningsbakterien Clostridium perfringens kan give problemer i svinebesætninger.

I Sverige har organisationen PIG, Praktiskt Inriktade Grisförsök, gennem obduktioner af døde smågrise fundet ud af, at Clostridium perfringens er dødsårsagen i 37 procent af de tilfælde, hvor de døde grise har haft akutte tyndtarminfektioner.

Bakterien forekommer i tarmen hos mange dyr og findes ofte i jord og på grønsager. Bakterien har en delingstid i mad på 12 minutter og er derfor særdeles formeringsdygtig.

I Danmark følger virksomheden Jorenku i Sorø de svenske resultater for at tilpasse sit produkt Staldren til udviklingen på bakterieområdet.

Vi har fået testet Staldrens effekt på Clostridium perfringens hos Steins Laboratorium. Resultatet af testen viser, at produktet bekæmper madforgiftningsbakterien hurtigt og effektivt, siger Johnni Pedersen, direktør i J. N. Jorenku, der samtidig forklarer, at bakterietilvæksten kommer fra grisens nærmiljø i stalden.

Under tællegrænsen på én time
Clostridium perfringens var neutraliseret efter en time. Efter to døgn var der stadigvæk intet spor af bakterien i væsken, siger Mette Larsen, der er bromatolog hos Steins Laboratorium.

Staldren er ifølge Jorenku et ufarligt pulverpræparat, som strøs ud i stalden, ikke mindst på udsatte steder. Det kan for eksempel være omkring foder og drikkeautomater, hvor fugt giver bakterier gode vækstbetingelser.

Staldren er ph-neutralt, gør ingen skade på miljøet og kan anvendes til alle dyrehold, siger Jorenku. I foråret modtog Staldren guldmedalje på den polske nationale landbrugsudstilling.

Kilde: maskinbladet.dk, 14. november 2003